Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z trzema nadzieniami

Ptysie z trzema nadzieniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 800

Dodano:

Odsłon: 11716

Pyszne, efektowne i dość proste:)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ptysie:Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia.Energicznym ruchem wsypać przesianą mąkę do wrzątku i dalej gotować na małym ogniu stale mieszając. Gdy ciasto zrobi się gładkie, lśniące i będzie odstawać od brzegów garnka, wtedy zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut do przestudzenia. Teraz dodawać stopniowo lekko rozbełtane jaja mieszając mikserem (łopatki spiralne) lub ręcznie do uzyskania miękkiego i w miarę jednolitego ciast. Rękawem cukierniczym lub łyżką formować ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w pewnej odległości od siebie gdyż wyrosną.) Piec do zrumienienia około 20 minut w temperaturze około 200 stopni bez termoobiegu (ja standardowo piekłam dłużej w troszkę niższej temperaturze). Nie wolno otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie. Jeszcze gorące ptysie przekroić nożem i ułożyć do ostygnięcia. Ponieważ ja stwierdziłam że są chyba lekko surowe w środku po przekrojeniu wsadziłam jeszcze ''''połóweczki'''' ptysiów do piekarnika na 5 min na dopieczenie.

  2. Masy: Ubić każdą śmietankę z osobna z dodatkiem cukru pudru i śmietan fix''''u. Do pierwszej porcji dodać więcej cukru bo będzie bez dodatków. Do drugiej dodać kilka łyżeczek orzechów włoskich zmielonych (lub innych). Trzecią porcję wzbogacić kilkoma łyżkami mocnego naparu z cappucino lub zwykłej kawy.

  3. Przekrojone ptysie i wystudzone ponadziewać śmietankowymi kremami i zajadać :-). Smacznego :-)

  4. Przepis częściowo zaczerpnięty z wielkieżarcie.com

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń