Do góry

Desery Przepis na:

Puchatki z kremowym serkiem i konfiturą

Puchatki z kremowym serkiem i konfiturą

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Puchatki z kremowym serkiem i konfiturą"

Składniki

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • żółtko
  • konfitura (np. truskawkowa albo wiśniowa)
  • cukier puder do posypania
  • waniliowy serek homogenizowany
  • 1/2 łyżeczki przypraw korzennych
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymieszaj w małej misce wodę, 1/2 łyżeczki cukru, wkrusz drożdże. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  2. Wsyp do dużej miski mąkę i przyprawy korzenne, dodaj cukier, zrób pośrodku dołek. Wlej drożdże, dodaj mleko i miękkie masło. Zagniataj, aż ciasto będzie elastyczne.

  3. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi objętość. Podziel ciasto na mniejsze, 12-centymetrowe podłużne bułeczki. Ułóż na wyłożonej papierem blasze i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.

  4. Posmaruj bułeczki rozkłóconym żółtkiem. Piecz 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz, aż bułeczki się zarumienią. Ostudź i ostrożnie przekrój je pośrodku, nie przecinając na pół.

  5. Włóż do środka serek, ozdób konfiturą. Posyp cukrem pudrem.

  6. Czas przygotowania: 30 minut, cena porcji: ok. 2,5 zł, 450 kcal, dla 4 osób

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń