Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puchatki z kremowym serkiem i konfiturą"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1861
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1740
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 106
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 64
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1861
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1740
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 106
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 64
Składniki
Wymieszaj w małej misce wodę, 1/2 łyżeczki cukru, wkrusz drożdże. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wsyp do dużej miski mąkę i przyprawy korzenne, dodaj cukier, zrób pośrodku dołek. Wlej drożdże, dodaj mleko i miękkie masło. Zagniataj, aż ciasto będzie elastyczne.
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi objętość. Podziel ciasto na mniejsze, 12-centymetrowe podłużne bułeczki. Ułóż na wyłożonej papierem blasze i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
Posmaruj bułeczki rozkłóconym żółtkiem. Piecz 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz, aż bułeczki się zarumienią. Ostudź i ostrożnie przekrój je pośrodku, nie przecinając na pół.
Włóż do środka serek, ozdób konfiturą. Posyp cukrem pudrem.
<strong>Czas przygotowania: 30 minut, cena porcji: ok. 2,5 zł, 450 kcal, dla 4 osób</strong>Źródło: Olivia