Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie musztardowym z pieczarkami i marchewką

Pulpety w sosie musztardowym z pieczarkami i marchewką

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 250 Ocena: 3150

Dodano: 19.11.2017

Odsłon: 1453

Pulpety to wdzięczne danie, zmieniają smak wraz z sosem jaki do nich przygotujemy;). Wersja musztardowo-warzywna na pewno przypadnie Wam do gustu!

Składniki

  • Pulpety:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
  • 1 mała cebula
  • ...
  • Sos:
  • 500g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • olej
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze wody. Odcedzamy.

  2. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki.

  3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy marchewkę, cebulę i pieczarki. Zalewamy 1/2 litra wody, dusimy do zmięknięcia warzyw. Zabielamy śmietaną, dodajemy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dodajemy pulpety, dusimy jeszcze chwilę. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń