Do góry

Śniadania Przepis na:

Puszyste bułeczki z kruszonką

Puszyste bułeczki z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 987

Dodano:

Odsłon: 696

Pyszne i mięciutkie słodkie bułeczki. Można dodatkowo nadziać marmoladą lub owocami.

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • jajko
  • około 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • Kruszonka:
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka cukru i masła
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Dodajemy 2-3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok 10-15 minut aż zaczyn podrośnie.

    Ciasto: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, jajko, olej, podrośnięte drożdże oraz mleko. Zarabiamy ciasto, ma być dość luźne ale odchodzić od ręki. Jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze trochę mleka lub podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Najlepiej nakryć folią spożywczą i ściereczką.


    Kruszonka: Składniki zarabiamy ze sobą.

  2. Formowanie i pieczenie:

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Formujemy bułeczki, układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam dużej z wyposażenia piekarnika)
    Ponownie odstawiamy do podrośnięcia na ok. 0,5 godzinki.

    Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń