Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszyste ciasto z czarnymi porzeczkami"
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 84
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10590
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 71
Młoda kapustę można potraktować jak sałatę. Dzisiaj proponuję surówkę w sosie...
Odsłon: 98
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 84
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10590
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 71
Młoda kapustę można potraktować jak sałatę. Dzisiaj proponuję surówkę w sosie...
Odsłon: 98
Składniki
Porzeczki starannie umyj pod bieżącą wodą, osącz, oderwij szypułki. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miski wbij jajka, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo wlewaj olej. Następnie w kilku partiach wsyp suche i miksuj, aż powstanie gładkie ciasto.
Formę do tarty lub foremki do tartaletek najpierw posmaruj margaryną a następnie wysp bułką tartą. Przelej do nich ciasto. Na wierzchu rozłóż porzeczki. Piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 160°C. Po wystudzeniu wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
80 minut. Porcja: 250 kilokalorii.
Nie szypułkuj porzeczek jeśli chcesz je dłużej przechowywać, bo puszczą sok i będą fermentować.Źródło: Świat i Ludzie