Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty śmietanowiec

Puszysty śmietanowiec

Autor: kotek78

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 622

Dodano: 14.02.2010

Odsłon: 15813

Do tego ciasta nie trzeba wiele składników by apetycznie wyglądało.

Składniki

  • herbatniki,biszkopty lub biszkopt wg.własnego przepisu
  • galaretki owocowe różne smaki np.malina,agrest.,pomarańcz., 3 op.
  • galaretki owocowe-cytrynowe, 2 op.
  • śmietana kremowa 30%, 2 op.po 400 ml.
  • owoce z puszki np.brzoskwinie
  • galaretki owoc.-brzoskwiniowa, 2 op.
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować galeretki o trzech smakach (wg.przepisu na opakowaniu) kazda w innym pojemniku i odstawić do stężenia. Stężałą galaretkę pokroić w kostkę,ja to robię łyżką i wtedy mam rozdrobnioną galaretkę w różnej wielkości i nie koniecznie musi być w kostkę. Tak jak robię jest szybciej. Rozdrobnione galaretki połączyć i dokładnie wymieszać.

  2. Wyłożyć namoczone biszkoptyw syropie z brzoskwiń na dużą formę do ciasta

  3. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w jednej szkl.wrzącej wody i zostawić do ostygnięcia.

  4. Śmietanę kremową wylać do dużej miski i ubijać mikserem na wys.obrotach tak dł.aż będzie sztywna

  5. Do ubitej śmietany wlać zimną,tężejącą galaretkę , dokładnie i szybko wymieszać mikserem. Wsypać rozdrobnioną galaretkę i ponownie wymieszać łyżką. Jak najszybciej wyłożyć na wcześniej przygotowany spód biszkopt.i wyrównać.

  6. Dwie połówki brzoskwiń z puszki pokroić kto jak woli i rozłożyć na ubitej śmietanie po czym zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową (może być też pomarańczowa). Wstawić do lodówki na 2 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagienka 30 marca 2011 Swietny przepis!Ciasto wyglada oblednie!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milia34 17 lutego 2010 Bardzo ciekawy przepis aż ślinka leci ,na pewno zrobię i od razu daję do ulubionych,dzięki za super przepis i pozdrawiam:)))))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń