Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty torcik z bezami

Puszysty torcik z bezami

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 951

Dodano:

Odsłon: 39489

Lekki piankowy torcik udekorowany kolorowymi bezami.

Składniki

  • okrągłe biszkopty 1 op.
  • galaretki wiśniowe 2 szt.
  • galaretka cytrynowa 2 szt.
  • cukier 25 dag
  • serek homogenizowany 60 dag
  • Cukier waniliowy 1 op.
  • kremówka 500 ml
  • bezy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód:

    1 galaretkę wiśniową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią biszkopty. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

  2. Masa:

    Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia. Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do serka. Delikatnie połączyć, aby powstała jednolita masa. Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do serka i energicznie wymieszać by nie powstały grudki. Gdy masa serkowo-galaretkowa zacznie tężeć ( konsystencja gęstej śmietany, nie należy czekać zbyt długo bo później masa nie będzie się lała) wylać ją na biszkoptowy spód. Masę wyrównać na cieście. Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia.

  3. Wierzch:

    Kolejną galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do stężenia. Gdy galaretką zacznie tężeć ubić ją mikserem na puszystą piankę. Wylać ją na ciasto i wyrównać. Wstawić do schłodzenie na około 5 godzin. Tuż przed podaniem udekorować torcik bezami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewciap 17 lutego 2014 Torcik przepyszny, leciutki, rozpływa się w ustach!! Miodzio!!! Ja robiłam w tortownicy 26 cm i pianka z galaretki nie zmieściła mi się cała!! Może mam niższe te blachy...hmmm Ale pianka się nie zmarnowała, przelałam do miseczek i moja córka pochłonęła :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 lipca 2013 Doskonałe, już czuję jak niebiańsko smakuje, zabieram do zrobienia :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 10 lipca 2013 Przepysznie wygląda, a te bezy dodają takiej dodatkowej słodyczy :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 08 lipca 2013 Pysznie wygląda aż się chce kawałek i to nie mały do po południowej kawki :))) kciuka zostawiam i pozdrawiam :)) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewciap 08 lipca 2013 aaa i zapomniałam się jeszcze zapytać, jakiej średnicy tortownicę najlepiej użyć ;D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewciap 08 lipca 2013 Mam pytanie odnośnie tej ostatniej warstwy - galaretkę samą ubijać?? Zrobi się z niej taka pianka?? Odpowiedzi: 1 ▼

26 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń