Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne ciasto ambasador-z masą orzechowo-czekoladową i cytrynową.

Pyszne ciasto ambasador-z masą orzechowo-czekoladową i cytrynową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 2751

Dodano:

Odsłon: 9573

Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami. Ciasto to bardzo często gości na stole podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Jest pyszne, aromatyczne i nie trudne w wykonaniu. Składa się ono z cienkiego biszkopta, kremu kakaowego z orzechami, migdałami i kawałkami czekolady oraz z masy cytrynowej.

Składniki

  • *przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża keksówka
  • BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
  • KREM -900ml mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
  • -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru -300g masła lub margaryny
  • DODATKOWO -150g obranych migdałów -200g orzechów włoskich -1 tabliczka czekolady mlecznej 90-100g
  • -olejek rumowy -olejek cytrynowy
  • -pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny -1,5 łyżki kakao
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    Białka oddzielamy od żółtek.
    Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.
    Studzimy.



    ***by ciasto było łatwiej wyciągnąć z blaszki polecam wyłożyć ja folią spożywczą i dopiero wtedy dać biszkopt i kremy.

  2. KREM

    700ml mleka wlewamy do garnka i właczamy gaz.
    W 200ml mieszamy budynie, mąkę oraz cukier. Całość wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu.
    Studzimy.

  3. Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo

    Powstały krem dzielimy w proporcji 2:1

  4. KREM Z ORZECHAMI

    Do większej części dodajemy posiekane migdały, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (z czekolady odkładamy 2 kostki do starcia na ciasto) i kakao. Całość miksujemy. Dodajemy olejek rumowy-tak by był wyczuwalny, ok 1 łyżeczkę lub 1,5 łyżeczki.

  5. Krem z orzechami, migdałami i czekoladą wykładamy na biszkopt, wyrównujemy.

  6. KREM CYTRYNOWY

    Do drugiej, mniejszej części kremu dodajemy olejek cytrynowy-tak by był wyczuwalny około 1-1,5 łyżeczki oraz sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

    Masę wykładamy na krem z orzechami, delikatnie wyrównujemy, ciasto posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Ciasto pięknie się kroi, jest pyszne i zachwyci każdego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń