Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne ciasto dyniowe z orzechową kruszonką

Pyszne ciasto dyniowe z orzechową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1546

Dodano:

Odsłon: 3746

Ciasto pyszne, a szybkie i proste w wykonaniu!

Składniki

  • SKŁADNIKI SUCHE:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki cukru ( dałam trzcinowy )
  • 3 łyżki drobno pokruszonych orzeszków ziemnych ( kupiłam gotowe pokruszone )
  • SKŁADNIKI MOKRE:
  • 300 g puree z dyni
  • 60 g naturalnego miodu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 jajka ( L )
  • 1/4 szklanki oleju
  • NA KRUSZONKĘ:
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki drobno poszatkowanych orzeszków ziemnych
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre

  2. Przygotowujemy kruszonkę: łączymy wszystkie składniki suche z masłem i rozcieramy w dłoniach, aż powstanie kruszonka

  3. Do składników mokrych wsypujemy suche i mieszamy łyżką, aż składniki suche zwilgotnieją i utworzy się jednolita masa

  4. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 30x11. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy tartą bułką. Ciasto wyrównujemy i posypujemy kruszonką

  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 65 minut na ustawieniu góra - dół. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do przestygnięcia. Po około pół godzinie ciasto wyjmujemy z keksówki na kratkę i studzimy

  6. Przepis na puree z dyni znajdziecie na moim blogu Domowa Kuchnia Aniki. Link poniżej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń