Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pyszne młode ziemniaki zawijane w boczku"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 169
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 169
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 2,80 zł.
Wartość odżywcza porcji 687 kcal Białko 42 g/Tłuszcz 32 g/Węglowodany 49 g
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, aby zeszła z nich większość skórki, przekrawamy wzdłuż na połówki. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 3–4 minuty.
Twarożek mieszamy z jogurtem, paprykami w proszku, solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda i kroimy ją w paski. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
Połówki ziemniaków smarujemy serkiem. Na jednej układamy 3–4 paski papryki, dociskamy drugą połówką, aby powstał cały ziemniak. Owijamy ciasno boczkiem i układamy w naczyniu do zapiekania. Kiedy przygotujemy w ten sposób 8 porcji, pieczemy 40–50 minut w 180oC. Warto co 10–15 minut polewać ziemniaki sosem powstałym z połączenia oleju i tłuszczu z boczku.
Danie podajemy na ciepło. Doskonale smakuje np. z sosem czosnkowym.Źródło: Rewia