Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne tartaletki z bitą śmietaną i borówkami

Pyszne tartaletki z bitą śmietaną i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 415

Dodano:

Odsłon: 158

Dziś mam dla Was mega pyszne tarteletki z bitą śmietaną i borówkami.

Składniki

  • Ciasto :
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g mąki ryżowej
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Dodatkowo :
  • 250 ml śmietany kremówki 36 %
  • cukier do smaku
  • borówki
  • mięta do dekoracji
  • sos czekoladowy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w robocie z założonymi nożami do siekania.
    Potem wyjąć ciasto na blat, szybko uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą a potem włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
    Foremki do tarteletek o średnicy 12 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    Schłodzone ciasto podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować na kółka a potem wylepić nimi foremki.
    Ciasto nakłuć widelcem i i tak przygotowane foremki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
    Upieczone spody wystudzić na kratce.
    Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem do smaku i wypełnić za pomocą szprycy spody na tarteletki śmietaną.
    Na koniec udekorować umytymi borówkami i listkami mięty oraz polać sosem czekoladowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń