Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten placek zawsze będzie mi przypominał smaki dzieciństwa. Robiła go moja babcia.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Składniki na ciasto; -Mąka - 400 g -Cukier puder - 80 g -Margaryna - 200 g -Proszek do pieczenia - 1 łyżka -Amoniak - 1 płaska łyżeczka -Kwaśna śmietana 2-3 łyżki (w której rozpuszczamy proszek i amoniak) Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na dwie części.
Składniki: -Powidło -Białka jaj - 4 szt -Cukier puder - 200 g -Orzechy włoski tarte Blachy o wymiarach 25X32 posmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachy, posmarować powidłem. Na powidło wyłożyć ubitą pianę z białek i cukru i posypać startymi orzechami. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni, przez około 20 - 25 minut.
Składniki KREM: -Masło - 200 g -Cukier - 0,5 szklanki -Mleko - 0,5 litra -Mąka pszenna - 1,5 łyżki -Mąka kartoflana - 2 łyżki -Żółtka - 4 szt Odlać pól szklanki mleka i wymieszać w nim mąki. Resztę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać wymieszaną mąkę energicznie mieszając zagotować. Pod koniec dodać cukier. Powstały budyń ostudzić. Masło utrzeć z żółtkami. Następnie dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając. Placek przełożyć kremem spodami do środka.