Do góry

Śniadania Przepis na:

Pytt i Panna, czyli śniadanie po szwedzku

Pytt i Panna, czyli śniadanie po szwedzku

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 65

Dodano:

Odsłon: 250

Szybkie danie ze składnników dostępnych w każdej lodówce.

Przygotowanie

  1. Pytt i panna to tradycja szwedzkiej kuchni. Bardzo smaczna tradycja :) To łatwe w przygotowaniu, szybkie w przyrządzaniu i proste "składnikowo" pożywne śniadanie. Do przyrządzenia typowo szwedzkiej pytt i panny dla dwóch osób potrzebujemy:
    1. Dwa ziemniaki
    2. Jedną cebulę
    3. Dwie frankfurterki ( możecie użyć dowolnego wyrobu wędliniarskiego np. boczku, parówek, szynki, kiełbaski)
    4. Dwa jajka ( sadzone na maśle, posypane świeżym szczypiorkiem)
    5. Ulubione przyprawy ( w moim przypadku będzie to sól, pieprz ziołowy, tymianek i papryka słodka, ale wy możecie użyć dosłownie WSZYSTKIEGO, w przypadku tego dania, nie ma "niedopasowanych" przypraw )

    Przygotowanie potrawy nie powinno zająć Wam dłużej niż 30 minut , a to co zastaniecie przy talerzach z pewnością sprawi, że potrawa zagości w Waszym menu na dłużej.

  2. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki, cebulę i kiełbaski kroimy w bardzo drobną kostkę.
    2. Rozgrzewamy olej i na patelni podsmażamy kolejno : ziemniaki (5-8 minut) , frankfurterki (kolejne 5 minut) i cebulę ( jeszcze 2 minutki) .
    3. Sowicie posypujemy całość przyprawami i dokładnie mieszamy.
    4. Smażymy na maśle jajko sadzone i..... gotowe :)

    Na talerzu podajemy naszą pytt i pannę, na wierzch dania nakładamy jajko sadzone, całość posypujemy szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem i....smakujemy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń