Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyzy ziemniaczane nadziewane mięsem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 665
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 665
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Przygotuj farsz: cebule obierz, grubo posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mielone mięso i smaż dalej, aż się ładnie się zrumieni. Odstaw do wystudzenia. Potem wsyp tartą bułkę. Dodaj żółtko. Przypraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem (a jeśli lubisz, także czosnkiem przeciśniętym przez praskę). Dobrze całość wymieszaj.
Ziemniaki obierz, opłucz. Połowę ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i jeszcze ciepłe utłucz. Resztę ziemniaków drobno zetrzyj, odciśnij sok do miseczki. Zlej płyn, a krochmal ponownie wymieszaj ze startymi ziemmiakami. Dodaj do nich ugotowane ziemniaki. Wsyp mąkę i sól do smaku. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałek, pokrój na niewielkie kawałki. Każdy spłaszcz dłonią, uformuj placuszki. Na środku placków połóż po łyżce nadzienia. Zlep brzegi i uformuj kule.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Pyzy ostrożnie włóż do wrzątku. Gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. ok. 1 godziny i 30 minut 1 porcja ok. 640 kcalŹródło: Tina