Do góry

Desery Przepis na:

"Czekoladowy" bloczek (dla diabetyków)

Czekoladowy bloczek (dla diabetyków)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 1213

Jestem cukrzykiem, dlatego od tradycyjnych ciast i deserów trzymam się zazwyczaj z daleka. Jednakże lubię eksperymentować z przepisami i tworzyć swoje własne nie-za-słodkie grzeszności. Oto jedna z nich, może ktoś uzna to za ciekawą alternatywę dla zwykłego, kruchego ciasta. Robi je się bardzo szybko i jest tak łatwe, że raczej nie można go zepsuć. Z podanych niżej składników wyszło mi pół blaszki ciasta, więc jeśli ktoś chciałby użyć go jako spód pod np. ciasto z owocami, wystarczy podwoić lub potroić ilość składników :) Podzieliłam całość na 15 "bloczków". Jedna porcja to jedynie 76 kcal i 9 gram węglowodanów, czyli ciastko jest zdrową przekąską dla diabetyków. Sama jem je zazwyczaj po wysiłku fizycznym jako szybkie doładowanie energii. Oczywiście nie zdziwcie się, kiedy po spróbowaniu ciastko nie zabije słodkością :p Przepis bez trudności można by modyfikować tak, aby przypadł do gustu również prawdziwym łasuchom, ale myślę, że taka zdrowa przekąska od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umieść w misce wszystkie suche składniki.

  2. Rozgnieć banana widelcem na papkę, Dodaj go do reszty składników razem z margaryną i aromatem migdałowym.

  3. Ugnieć ciasto.

  4. Wyłóż na blaszkę i piecz przez jakieś 30 do 40 minut (aż wierz będzie ładnie przyrumieniony). Po wyciągnięciu z piecyka posyp startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń