Do góry

Desery Przepis na:

"Michałek"-czekoladowo-balkaliowy

Michałek-czekoladowo-balkaliowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1087

Dodano:

Odsłon: 10381

Czekoladowo-bakaliowy smak z nutką cytrynową, jednym słowem pychota

Składniki

  • biszkopty okrągłe, 1 op
  • serek waniliowy, 2 op po 400 ml
  • mleko skondensowane niesłodzone, 1 kartonik 400 ml
  • gorąca czekolada, 3 saszetki
  • krem czekoladowy błyskawiczny, pół torebki
  • bakalie:orzechy laskowe, włoskie, czekolada, wg uznania
  • Śmietana 30%, 250 ml
  • galaretka cytrynowa, 3 szt
  • żelatyna, 3 łyżeczki
  • kakao, 3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na spód tortownicy ułożyć biszkopty, bakalie pokroić podzielić na 3 części, 1 galaretkę wymieszać z 1 łyżeczką żelatyny i rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Do 1 serka dodać 1 łyżkę kakao i 1 saszetkę czekolady, wymieszać i dodać tężejącą galaretkę i bakalie, wyłożyć na biszkopty, dać do lodówki

  2. Mleko skondensowane ubić, dodać 2 łyżki kremu, 1 łyżkę kakao i saszetkę czekolady i tężejącą galaretkę, wymieszać, dodać bakalie, wyłożyć na pierwszą warstwę.

  3. Trzecia warstwa taka sama jak pierwsza. Do dekoracji-śmietankę ubić dodać krem czekoladowy udekorować dekoratorem, można posypać czekoladą i smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń