Do góry

Desery Przepis na:

"tort spiderman"

tort spiderman

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 193

Dodano:

Odsłon: 7144

idealny na urodzinki dla synka...

Składniki

  • -biszkopt jasny (zrobiony z 8 jajek), z prostokątnej formy
  • -biszkopt orzechowy ( z 4 jajek), z prostokatnej formy
  • -NA MASY:
  • -białka, 8 szt.
  • -cukier kryształ, 2 szklanki
  • -margaryna, 1,5 kostki
  • -gotowa masa krówkowa, 1 puszka
  • -batony mars, 5 szt.
  • -DODATKOWO:
  • -masa cukrowa dekoracyjna, ok.70 dag
  • -barwniki spożywcze czerwony,czarny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt jasny przekrawamy na dwa

  2. białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie wkładamy do kąpieli wodnej i dalej ubijamy ok.20-25 minut, odkładamy do wystygnięcia

  3. margarynę ucieramy i dodajemy stopniowo przestudzone zaparzone białka, nastepnie dzielimy mase na dwie części.

  4. pierwszą część ucieramy z masą krówkową z puszki a drugą z pokruszonymi batonikami

  5. przekładamy torta; biszkopt jasny-3/4 masy z krówką-biszkopt orzechowy-masa z batonikami-biszkopt jasny-reszta masy krówkowej

  6. z torta wycinamy nożem kształt spidermama (jak na zdjęciu) i odkrojonymi kawałkami obkładamy wierzch tortu żeby miał kształt wypukły a nie płaski

  7. masę cukrowa zabarwiamy na czerwono (ja robię sama masę więc zabarwiam ją już w trakcie robienia),wałkujemy i obkładamy tort,docinamy z boków na równo i resztki masy zabarwiamy na czarno i wycinamy sieć, oczy i formujemy pająka,dekorujemy torcik i gotowe.

  8. u mnie na zdjęciu kolor sieci jest inny bo niestety czarny barwnik nieprzyszedł na czas i musiałam improwizować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń