Do góry

Desery Przepis na:

"Zemsta teściowej"

Przepis dnia 2011-12-05
Zemsta teściowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 370

Dodano:

Odsłon: 204441

intrygująca nazwa i intrygujący smak - słodycz bezy przełamana wiśniami, delikatnym smakiem prażonych migdałów i bitą śmietaną :) byc może pracowchłonne, ale warto! a na czym polega zemsta - teściowa nie wydrylowała dokładnie wiśni :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. przygotowac ciasto z podanych składników tzn. wyrobic (bedzie kleic się do rąk, ale tak ma byc)

  2. ciasto podzielic na 2 części: jedną częśc wyłożyc na blachę i piec ok 30 min w temp. 180-190 st;

  3. przygotowac pianę z białek, drugą częśc ciasta wyłożyc na blachę, a na ciasto dac pianę bezową i posypac płatkami migdałowymi, włożyc do piekarnika i piec ok.30-35 min w tem. 150-160 st

  4. przygotowac galaretkę - rozpuścic galaretki w 2 szkl. wody, dodac sok z wiśni (oraz opcjonalnie 1 łyżeczkę żelatyny), odstawic do stężenia

  5. na ostudzone ciasto (bez niczego) wyłozyc wiśnie, a następnie wylac tężejącą galaretkę, wstawic do lodówki

  6. ubic śmietanę dodając fixy i nałożyc na stężałą galaretkę, przykryc drugą częścią ciasta (tą z bezą) i wstawic do lodówki - najlepiej na noc

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 31 sierpnia 2017 Jestem teściową i na niedzielny deser zrobię to ciasto. Wiśnie mam wydrylowane, ale może jakaś się uchowała z pesteczką.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izaa_a 23 kwietnia 2014 zrobiłam bardzo smaczne ciasto i polecam je wszystkim. Do ciasta dałam więcej półtorej kostki i zamiast fixów rozrobiłam dwie płaskie łyżeczki żelatyny rozmieszane w gorącej wodzie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatokaj 01 kwietnia 2014 A czy przy krojeniu nie wyciska się śmietany?Chciała bym zrobić to ciasto w formie tortu na urodziny syna??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

59Urszula 25 lutego 2013 Upiekłam , zjedliśmy . Przepyszne !! Nie miałam świeżych wiśni , ani mrożonych. Dałam z alkoholu i kompotu i trochę mrożonych malin. Przelałam lekko upieczony spód ciasta naleweczką z wiśni. Wyszło rewelacyjnie !!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olunia_lol2 03 października 2012 To ciasto znam w formie kupnej ze śliwkami i wiem że jest doskonałe. Twoje z wiśniami brzmi genialnie :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń