Do góry

Śniadania Przepis na:

Racuszki drożdżowe z jabłkami.

Racuszki drożdżowe z jabłkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1380 Ocena: 17382

Dodano:

Odsłon: 1979

Bardzo smaczne racuszki z jabłkami, idealne na poranne śniadanie.

Składniki

  • mąka pszenna 2,5 szklanki
  • jajka kurze 3 szt.
  • cukier 3 łyżki
  • mleko 250 ml
  • drożdże świeże 20 g
  • jabłko 1 szt.
  • Cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka. Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe, nie za gorące. Do szklanki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i połowę mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Drugą połowę mleka wlewamy do miski z mąką i jajkami, mieszamy. Do wymieszanego ciasta dodajemy wyrośnięte drożdże i pokrojone w kostkę jabłka (obrane ze skórki).

  2. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy racuszki z obu stron na rumiany kolor.

  3. Usmażone racuszki osączamy z oleju na ręczniczkach papierowych,układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń