Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuszki ziemniaczane

Przepis dnia 2017-07-06
Racuszki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3085

Dodano:

Odsłon: 17677

Idealna propozycja na piątkowy obiad. Racuszki są delikatne i mięciutkie. Najlepiej smakują podane z sosem pomidorowym, paprykowym bądź polane zwykłym ketchupem.

Składniki

  • ziemniaki starte na tarce- 4 szklanki
  • jajka- 2 szt.
  • mleko- 1 1/2 szklanki
  • tarta bułka- 3łyżki
  • drożdże- 15 g
  • cukier- 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz
  • tłuszcz do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzej delikatnie. Drożdże utrzyj z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstaw. Resztę mleka zagotuj. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru soku na sitku. Zalej je wrzącym mlekiem. Resztą mleka zalej tartą bułkę, wymieszaj. Do sparzonych ziemniaków dodaj żółtka, drożdże, bułkę i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy. Połącz dokładnie z ziemniaczaną masą. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj po łyżce masy. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj polane sosem bądź ketchupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń