Do góry

Desery Przepis na:

rafaello bez pieczenia

rafaello bez pieczenia

Autor: loboga

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 151

Dodano: 31.05.2010

Odsłon: 117767

bez pieczenia, smacznie i szybko

Składniki

  • 1/2 l mleka, 0,5 l
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyzki
  • 2 płaskie łyżki maki pszennej,, 2 łyżki
  • 1 mały cukier waniliowy, 1 opakow.
  • 1 szklanka cukru, 1 szkl
  • 5 opakow.herbatników, 5 opakow.
  • kostka margaryny, 1 kostka
  • 30 dag wiórek kokosowych, 30 dag
  • 2 żółtka, 2
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ½ szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczna, gotować, aż uzyska się konsystencję budyniu i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy rafaello dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Na deseczce rozłożyć warstwę herbatników. Na nich rozłożyć 1/3 masy rafaello, następnie warstwę herbatników, 1/3 masy rafaello, warstwę herbatników i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i dowolnie udekorować listkami czekoladowymi. Gotowe rafaello włożyć do lodówki na około 6 godzin. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szylwias 28 marca 2013 no własnie na jaka blaszke te herbatniki wykładać tak zeby tej masy starczyło ?

44 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiunia861 01 października 2010 A te herbatniki to maja byc w tej podwojnej paczce i wtedy 5 paczek czy pojedyncze? Jakiej wielkosci wychodzi to ciasto? bo nie wiem jak rozlozyc te ciacha :)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karinaa 02 lipca 2010 znam to ciasto więc polecam,najlepsze jest następnego dnia

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magrum 05 czerwca 2010 świetne ciasto, łatwe w przygotowaniu, tanie, niebo w gębie. POLECAM

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magrum 05 czerwca 2010 świetne ciasto, łatwe w przygotowaniu, tanie i naprawdę niebo w gębie, polecam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monik77 31 maja 2010 O musze zrobic to ciasto bo bardzo pysznie wyglada.pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń