Do góry

Desery Przepis na:

rarytas króla Artura - keks (plus wersja bezglutenowa)

rarytas króla Artura - keks (plus wersja bezglutenowa)

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 730

więcej jabłek jest chyba tylko w szarlotce :) mnóstwo dobrocie w postaci rodzimych bakalii i minimum mąki - przepis na 2 keksówki po 8 porcji

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka myję, obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę (używając noża-kratki do frytek).
    Dodaję przyprawę piernikową i mieszam.
    Dodaję miód i mieszam - przykrywam, wstawiam do lodówki. Robię to wieczorem albo jak pilnuję obiadu - w tzw międzyczasie :)
    ...i zapominam az do następnego dnia.

  2. Jak następnego dnia robię obiad i wszystko już nastawione, przypominam sobie, że miałam zrobić ciasto :)
    Moczę żurawinę we wrzątku, na 5 min. Odsączam. Wrzucam do jabłek.
    W czasie gdy żurawina się moczy, kroję pigwę ze słoiczka na mniejsze kawałki, dodaje do jabłek. Orzechy zgniatam w dłoni krusząc je na mniejsze kawałki, dodaję do jabłek.
    Dodaję jajko i mieszam wszystko razem.
    Mąkę dodaję po łyżce i proszek do pieczenia ciągle mieszając, aby równomiernie oblepiła owoce i bakalie.
    Nakładam do keksówek do 3/4 wysokości. Piekę w 180 stopniach z funkcją termoobiegu, którą w połowie czasu zmieniam na góra dół.
    Temperatura stała180 stopni, czas 40 minut plus czas nagrzewania piekarnika.
    Piekarnik wyłącza się sam, jak przechodzę, to uchylam drzwiczki, ciasto siedzi tam sobie jeszcze jakieś 10 minut (albo tyle ile obiad się dogotuje).
    W czasie gdy jemy obiad, ciasto studzi się na kratce (delikatnie wyjmuję z silikonowych keksówek, w końcu ma dużo luźnych kawałków a mało mąki z jajkiem (spoiwa).
    Wierzch mało atrakcyjnie wygląda więc dla dekoracji pozypuje cukrem pudrem, ale to nie jest konieczne. Kroję na grube plastry.

    Tadam! Mniam mniam!
    ...zniknęło tak szybko, że aż mi głupio było, ze nie mam nic więcej do poczęstowania gości :)

  3. Aneks:
    Pigwa jest opcjonalna, ale nadaje potrawom wyjątkowego smaku, nieco subtelnej elegancji. Dlatego warto ja przygotować jesienią. Jak? A tak (link do skopiowania w przegladarce):
    https://smaker.pl/przepis-pigwa-zamiast-cytryny-do-herbaty,153842,domowapiwniczka.html
    Do takiego ciasta wyśmienita jest herbatka z pigwą :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 08 stycznia 2018 Pysznosciowe ciasteczko, i choc nie jestem zwolennikiem slodkosci, stawiam plusa!! Niech zyje Krol Artur!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia 2018 Ja takie ciacha, to biorę bez cukru ;)
Czy będę zdrowszy bez niego, to nie wiem, ale liczą się pyszne jabłka z dodatkami :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń