Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ratatuj z cukinią, bakłażanem i jajkami"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 521
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 521
Składniki
Dymki oczyść, cebulki grubo posiekaj, a szczypiorek potnij na kawałeczki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Plasterki szynki pokrój w paseczki. Pomidory, bakłażany oraz cukinie oczyść, umyj i osusz. Warzywa pokrój w kostkę. Bazylię umyj, oderwij listki od gałązek, trochę zostaw do dekoracji, resztę pokrój w paseczki.
Na dużej patelni mocno rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulki oraz czosnek, mieszając zeszklij je. Dołóż paseczki szynki, cukinię i bakłażany. Całość oprósz solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z bulionem. Podlej warzywa na patelni. Duś przez 6-8 minut. Pod koniec dodaj pomidory.
Między warzywami zrób łyżką do zupy 4 głębokie dołeczki. Do każdego wgłębienia wbij po jednym jajku. Patelnię przykryj i trzymaj na małym płomieniu jeszcze przez 6 minut, aż białka się zetną.
Przed podaniem potrawę posyp pokrojoną bazylią oraz szczypiorkiem z dymek. Udekoruj odłożonymi wcześniej listkami bazylii.
ok. 30 minut, 1 porcja 280 kcal.Źródło: Tina