Do góry

Desery Przepis na:

Razowa Szarlotka

Razowa Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 213

Dodano:

Odsłon: 23740

Lekkie, orzeźwiające, smaczne i zdrowe :) Przepis z ugotuj.to, dodałam swoje uwagi co do ilości i troszkę pozmieniłam. http://vanillateaspoon.blox.pl/html

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę zagniatamy z masłem, żółtkiem i miodem. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na jakieś 30 min do schłodzenia.

  2. Orzechy siekamy.

  3. Tortownicę smarujemy oliwą z oliwek i sypiemy otrębami. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce. Lekko ugniatamy.

  4. * wersja ode mnie: ¼ orzechów i ¼ płatków migdałów mieszamy z miodem. Wykładamy na ciasto. Zapiekamy w temperaturze 180 st, ok. 20 min.

  5. Jabłek nie obieramy (ja obrałam :]) i ścieramy na tarce. Mieszamy z dwoma łyżkami cytrynowej oliwy, rodzynkami i pozostałymi orzechami. Jeśli dla kogoś jest za mało słodkie – dodać miodu do smaku.

  6. Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Sypiemy maliny i jagody, na to resztę płatków migdałowych.

  7. Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ANNETTI 13 stycznia 2011 Witam wygląda wyśmienicie ślinka leci zrobie w sobote

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik 20 lipca 2010 jak patrze na to zdjęcie to od razu ślinka leci ;D
5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

akamyll 20 lipca 2010 Zapewniam Was, że smakuje wyśmienicie. Dlatego bardzo polecam :) Pozdrawiam! I dziękuję za miłe komentarze :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aniatereska90 19 lipca 2010 Ciekawy przepis :) mąka razowa i jabłka, a do tego orzechy i migdały z miodem.. mmmm to musi być pyszne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 19 lipca 2010 Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Wyśmienicie wygląda i tak musi smakować!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Manuela73 19 lipca 2010 Bardzo oryginalny przepis, jestem ciekawa smaku. Muszę wypróbować ten przepis. A jabłka też bym obrała:) Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń