Do góry

Przekąski Przepis na:

Rillettes

Rillettes

Autor: monsegnieur

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 30

Dodano: 13.07.2012

Odsłon: 1317

Do smarowania chleba.

Składniki

  • Różne mięsa,najlepiej skrawki,końcówki,skrzydełka, smalec kostka., W zależności od potrzeb,ok.1 kg
  • Różne mięsa,najlepiej skrawki,końcóki,skrzydełka, smalec2, 3 kostki., W zależności od potrzeb,ok.1 kg
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W kociołku wielkości zależnej od ilości posiadanego mięsa rozpuszczamy smalec. Pokrojone w grubą kostkę kawałki jednorodnego mięsa dusimy na minimalnym ogniu, aż do całkowitego rozszczepienia włókien. W międzyczasie doprawiamy, mieszamy, sprawdzając gęstość, i w miarę potrzeby dolewamy wodę. Po ok. czterech godzinach rozlewamy do słoików,natychmiast zakręcając, co pozwoli na dłuższe przechowywanie.Jeśli mięso miało kości, to usuwamy je przed słoikowaniem. Lubiący tłuste pasztety mogą dodać więcej smalcu (do 3 kostek).Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agatokaj 15 lipca 2012 Słyszałam o takim przepisie,ale w związku ze smalcem gęsim i gotowana w nim w ten sposób wieprzowina.Jeszcze się nie odważyłam.Gratuluję i pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń