Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z dyni

Risotto z dyni

Autor: kaskasz83

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 387

Dodano: 30.05.2012

Odsłon: 5433

Pyszne i tanie ;)

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na olej wrzucić cały obrany ząbek czosnku i zrumienić go na złoto, tak aby oddał swój aromat do oleju. Wyjąć czosnek i na rozgrzany olej wrzucić pokrojona w kostkę cebulę, lekko posolić i popieprzyć - zeszklić.

  2. Dodać pokrojona w kostkę i rozmrożoną dynię (ja używam takiej bo teraz nie jest sezon na dynie a jeszcze mi zostało troche w zamrażarce) - w sezonie oczywiście świeża. Przykryć patelnię pokrywką i dusić kilka minut aż dynia zmięknie.

  3. Dodać ryż i chwilkę go smażyć aż zrobi się przezroczysty, dodać dwie chochelki bulionu i znowu przykryć. Jak ryż wchłonie bulion dolać kolejną jego porcję (po chochelce) i przykryć i tak powtarzać do czasu aż ryż będzie lekko al dente.

  4. Dodać szcyptę cukru i dosmaczyć jeżeli jest potrzebne, dodać łyżkę zimnego masła, wyłożyć na talerze i posypać tartym serem.

  5. Zamiast masła i sera na wierzchu można dać jeden trójkąt serka topionego śmietankowego do risotta. Bulion może być z kostki ale lepszy jest oczywiście ugotowany domowy rosół.

  6. Taką ilością spokojnie najedzą sie dwie osoby jako osobnym daniem. Jeżeli chcecie dodać do tego np. udka z kurczaka to takie risotto spokojnie wystarczy na 3 osoby.

  7. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń