Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Risotto z dynią i szałwią"
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1030
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 290
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1030
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 290
Składniki
Z dyni usuń pestki, pokrój w plastry. Oprósz solą, skrop oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180° C, aż dynia zmięknie (ok. 20 minut). Gdy przestygnie, usuń skórkę i pokrój w kostkę. 1/3 dyni odłóż, a pozostałą zmiksuj na mus. Bulion podgrzej.
Na patelni rozgrzej olej wraz z 1 łyżką masła. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij. Wsyp ryż. Smaż ok. 2 min, nie przestając mieszać, aż się zeszkli. Następnie wlej wino, gotuj tak długo, aż cały płyn wyparuje.
Wlej 1 i 1/3 szklanki bulionu i gotuj risotto na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Dolej kolejną porcję bulionu (1 i 1/3 szklanki) delikatnie wymieszaj. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, wlej ostatnią porcję bulionu i gotuj risotto do czasu, aż ryż będzie miękki, ale środek pozostanie odrobinę twardawy.
Na koniec dodaj mus z dyni i gotuj jeszcze 1 minutę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj resztę masła, ser i odłożoną dynię. Każdą porcję udekoruj listkami świeżej szałwii.
70 minut Porcja: 380 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie