Do góry

Przekąski Przepis na:

Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Autor: patrusia84

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 457

Dodano: 28.05.2011

Odsłon: 36649

Wspaniałe na codzień i od święta!!!

Składniki

  • ryż risotto, 125g
  • masło, 2 łyżki
  • białe wytrawne wino, ok. 150 ml
  • filet z kurczaka
  • pieczarki
  • papryka czerwona i zielona
  • cebula
  • sól, pieprz
  • bulion drobiowy, ok. 250 ml
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy w rondelku masło i dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy do momentu, aż ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i redukujemy.Na osobnej patelni smażymy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, pieczarki i papryczki. Dodajemy do gotującego się ryżu - mieszamy. Gdy wino odparuje wlewamy bulion - gotujemy pod przykryciem, aż ryż i reszta składników wchłonie cały bulion. Ryż powinien nabrać kremowej konsystencji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń