Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i sycące danie :)
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1451
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 60
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1112
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 485
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1451
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 60
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1112
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 485
Składniki
Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, usmażyć. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić na nią pieczarki, posolić, popieprzyć i dusić, aż odparują.
50 g masła roztopić, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulkę i poczekać, aż się zeszkli. Dodać ryż i często mieszać do chwili, aż zrobi się przezroczysty. Wtedy wlewamy wino, mieszając czekamy, aż odparuje.
Teraz wlewamy szklankę bulionu, wrzucamy wcześniej przygotowane pieczarki i kurczaka oraz groszek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy przez około 20 minut, dolewając co jakiś czas po trochę pozostałego bulionu. Potrawę należy często mieszać. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowanym chilli.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Mieszamy dokładnie, trzymamy jeszcze chwilkę na ogniu, potem przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Życzę smacznego :)