Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i sycące danie :)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Składniki
Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, usmażyć. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić na nią pieczarki, posolić, popieprzyć i dusić, aż odparują.
50 g masła roztopić, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulkę i poczekać, aż się zeszkli. Dodać ryż i często mieszać do chwili, aż zrobi się przezroczysty. Wtedy wlewamy wino, mieszając czekamy, aż odparuje.
Teraz wlewamy szklankę bulionu, wrzucamy wcześniej przygotowane pieczarki i kurczaka oraz groszek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy przez około 20 minut, dolewając co jakiś czas po trochę pozostałego bulionu. Potrawę należy często mieszać. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowanym chilli.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Mieszamy dokładnie, trzymamy jeszcze chwilkę na ogniu, potem przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Życzę smacznego :)