Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pysznie kruche rogaliki z 3 składników.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 220
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 220
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Składniki
Miękkie masło lub margarynę przełożyć do miski. Dodać śmietanę, opcjonalne cukier oraz przesianą mąkę. Zagnieść ciasto tak, aby uzyskać gładką konsystencję. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po schłodzeniu ciasto podzielić na 3 części. Część ciasta przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na cienko. Podzielić na trójkąty. W zależności jak duże chcemy uzyskać rogaliki, ciasto możemy podzielić na 8-16 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta położyć nadzienie, zwijać od szerszej do węższej krawędzi formując rogalik. W ten sam sposób przygotować każdą część ciasta.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rogaliki. Dla uzyskania ładnego koloru, wierzch rogalików posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka (1 łyżka). Rogaliki piec w 200 stopniach przez około 20 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu rogaliki 3 składnikowe posypać cukrem pudrem lub polukrować.