Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki różane

Rogaliki różane

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2197

Dodano:

Odsłon: 2925

Do kawy i nie tylko. Pyszne rogaliki z marmoladą z róży.

Składniki

  • 35 dag. masła 60 dag. mąki tortowej 5 dag. drożdży 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • marmolada z róży cukier puder do posypania białko z jajka do posmarowania rogali
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, drożdże rozkruszamy i wyrabiamy ciasto. Na pewno wszystko się się połączy. Ciasto będzie nieco twarde, ale takie ma być.
    Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
    Następnie rozwałkowujemy cienki placek, przykładamy talerz o średnicy ( u mnie 21 cm. ) Odcinamy pasek dookoła talerza. Mamy okrąg, który dzielimy na osiem części. Takich kół wyjdzie nam kilka.

    Na szerszym brzegu nakładamy odrobinę marmolady i zwijamy od szerszej do wąskiej części.
    Rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem.
    Pieczemy w 190 stopniach C do zarumienienia ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń