Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada czekoladowa

Rolada czekoladowa

Autor: Naaddii

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 37

Dodano: 07.08.2012

Odsłon: 6308

Znakomita przekąska do kawki ;)

Składniki

  • jajka, 4 szt
  • cukier, 12 dag
  • maka pszenna, 7 dag
  • maka ziemniaczana, 5 dag
  • budyń czekoladowy, ugotowany na połowie mleka
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka ukręcić z cukrem. Białka ubić na pianę, dodać zmieszane z cukrem żółtka, a potem stopniowo mąkę delikatnie mieszając.

  2. Dużą prostokątną blachę wykładamy natłuszczonym pergaminem, na to wylewamy ciasto i rozprowadzamy równo. Pieczemy 15-20 min w temp 180 stopni.

  3. Upieczony biszkopt wyjąc z piekarnika, przykryć wilgotną ściereczką, odwrócić spodem do góry, a pergamin spryskać zimną wodą i zdjąć. Roladę skręcić razem ze ściereczką i odstawić do przestygnięcia.

  4. Przestudzoną rozwinąć, posmarować masą z budyniu i ponownie ściśle zwinąć. Udekorować wg uznania np.: polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń