Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada makaronowa

Rolada makaronowa

Autor: konhambos

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 2583

Dodano: 06.05.2017

Odsłon: 351

Z resztek ciasta na makaron powstala blyskawicznie rolada z rukola, ricotta i pomidorami, na sosie szafranowym. Lekkie, szybkie danie o niepowtarzalnym, sródziemnomorskim smaku.

Składniki

  • dlugie, waskie platy ciasta makaronowego
  • duze liscie rukoli
  • ricotta
  • twaróg ze swiezymi ziolami
  • pomidor obrany ze skórki
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • 100 ml smietany
  • 100 ml rosolu
  • szczypta szafranu
  • sok z cytryny
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto przepuszczamy przez maszynke albo walkujemy na dlugie (min. 20 cm ) platy, nadziewamy je rukola, pokruszona ricotta, twarogiem z posiekanymi, swiezymi wloskimi ziolami, pokrojonym pomidorem i tartym parmezanem. Doprawiamy sola i pieprzem.
    Nastepnie zwijamy rolade i kroimy ja na pól.

    Smietane, rosól, szafran, sok z cytryny mieszamy i doprawiamy so smaku sola i pierzem. Przez 5 minut dusimy roladki w sosie pod przykryciem, nastepie pieczemy je ok. 15 min. w temp. 180° C

    W tym czasie redukujemy sos do odpowiedniej gestosci.

  2. Roladki podajemy na sosie, ozdobiamy skladnikami z nadzienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń