Do góry

Desery Przepis na:

ROLADA MAKOWA

ROLADA MAKOWA

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 198

Dodano:

Odsłon: 923

Szybka makowa rolada na drożdżach :) Przepis sprawdzony i niezawodny !

Składniki

  • CIASTO: 400 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietany
  • 1cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • MASA MAKOWA :
  • 500 g masy makowej
  • 20 g  drożdży
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka marmolady lub dżemu wiśniowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 180 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g  posiekanych migdałów
  • 100 g  rodzynek namoczonych w wiśniówce
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO: 
    1. Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem.
    2. Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie dolewamy śmietanę (powinna być w temp. pokojowej). 
    3. Mokre składniki mieszamy z mąką i masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką.
    4. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h

  2. NADZIENIE:
    1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy masę makową i pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. 
    2. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze parę minut na stolnicy. 
    3. Dzielimy na części  na 2. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy białkiem i nakładamy masę. Zwijamy w roladę. 
    4. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Wierzch smarujemy pozostałym białkiem.
    5. Pieczemy w 180 st. C ok. 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń