Do góry

Desery Przepis na:

Rolada porzeczkowa

Rolada porzeczkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 4370

Dziś zapraszam Was na roladę biszkoptową z bitą śmietaną, mascarpone i czerwonymi porzeczkami. Sezon na porzeczki w pełni więc warto z nich korzystać. Jak nie lubicie porzeczek możecie dać inne owoce. Ale porzeczki fajnie przełamują słodkość śmietany i biszkoptu.

Składniki

  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • Masa :
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyzki cukru
  • 450 g czerwonych porzeczek
  • cukier puder do oprószenia rolady
  • kilka gałązek porzeczki
  • kilka listków mięty
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym i barwnikiem, dodawać po żółtku i ubijać.
    Dodać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
    Ciasto wyłożyć na papierze, rozsmarować je i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Biszkopt piec 20 minut a potem wyłożyć go na ściereczkę papierem do góry.
    Zdjąć papier i zawinąć biszkopt w roladę razem ze ściereczką.
    Biszkopt wystudzić.

  2. Śmietanę ubić z cukrem i mascarpone, dodać obrane z szypułek porzeczki i delikatnie wymieszać.
    Rozprowadzić śmietanę na biszkopcie i zawinąć roladę ( zwijać szerszy bok ).
    Gotową roladę odstawić do lodówki do ścięcia.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować porzeczkami i miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń