Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Autor: Chilijalapeno

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 195

Dodano: 05.04.2018

Odsłon: 7561

Idealna na spotkanie z przyjaciółmi :)

Składniki

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g łososia wędzonego
  • 250 g serka śmietankowego
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak myjemy i podgrzewamy na suchej patelni dodając bardzo drobno posiekany czosnek. Po ostygnięciu blendujemy z 3 żółtkami, solą, pieprzem, gałką muszkatałową i sokiem z cytryny.

  2. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie bardzo delikatnie mieszamy z masą szpinakową.

  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni blachy. Pieczemy w 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 18 min (ciasto musi być lekko zarumienione, ale nie wysuszone, bo będzie się łamać przy zwijaniu).

  4. Wystudzony biszkopt smarujemy serkiem i układamy łososia. Ciasno zwijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń