Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada ze szpinaku z serem chrzanowym"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Składniki
Rozmrożony szpinak i zmiażdżony czosnek podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wystudzony szpinak najpierw mieszamy z roztrzepanymi żółtkami i mąką, a potem ze sztywną pianą ubitą z białek.
Masę przekładamy do formy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. Pieczemy 20 minut w temperaturze 175oC. Wykładamy na lnianą ściereczkę, delikatnie ściągamy papier do pieczenia, a ciasto zwijamy w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Odstawiamy do wystudzenia.
Serek mieszamy z chrzanem. Papryki kroimy w paseczki. Ciasto rozwijamy na ściereczce, smarujemy serem, wzdłuż dłuższego końca układamy paprykę. Zwijamy w roladę, owijamy folią spożywczą i na kilka godzin wkładamy do lodówki.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,40 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 103 kcal Białko 5,1 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 5,2 g.Źródło: Rewia