Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Roladki rybne na sosie chrzanowym"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 88
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 88
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
50 minut • Porcja 250 kcal • Koszt porcji 4 zł • Przepis na 8 porcji
Filety ryby, jeżeli są zamrożone, rozmrażam. Oprószam z każdej strony solą, pieprzem cytrynowym, a jedną stronę smaruję cienko koncentratem pomidorowym i posypuję listkami świeżego lub suszonego tymianku.
Zwijam w roladki (stroną posmarowaną koncentratem do środka) i spinam wykałaczką. Na garnek stawiam nadstawkę bambusową (lub zwykły koszyk do gotowania na parze). Na dno garnka wlewam wodę. Koszyk bambusowy wykładam papierem do pieczenia.
Roladki rybne układam w pojemniku bambusowym i gotuję na parze przez ok. 10-15 minut, od momentu zagotowania się wody.
Robię sos chrzanowy: do rondelka wlewam śmietankę, gotuję ok. 10 min., potem dodaję chrzan. Śmietankę redukuję, aż zacznie lekko gęstnieć. Po wyłączeniu gazu dodaję kapary, doprawiam solą i pieprzem. Podaję od razu.
Niezwykle delikatne, z doskonałym sosem. Iwona Jakubowska ze ZłotowaŹródło: Kobieta i życie