Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Roladki ślimaczki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Składniki
ok. 45 minut
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, powoli dosypując sól i 5 łyżek cukru pudru. Pianę z białek delikatnie wymieszać z żółtkami. Obie mąki przesiać z 2 łyżkami kakao oraz proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do masy jajecznej, wymieszać łyżką.
Ciasto rozsmarować na płaskiej blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 8-10 minut. Upieczony biszkopt od razu przełożyć na ściereczkę lekko posypaną cukrem. Zdjąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką ciasno zwinąć. Odłożyć do wystudzenia.
Śmietanę połączyć z zagęstnikiem i 3 łyżeczkami cukru pudru. Ubić na sztywno. Wystudzony biszkopt rozwinąć, posmarować połową ubitej śmietany i ponownie zrolować. Roladę posmarować resztą śmietanowego kremu.
Wstawić na 2 godziny do lodówki. Poprószyć łyżeczką kakao i posypać wiórkami czekoladowymi. Pokroić na roladki.Źródło: Życie na gorąco