Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki z placków ziemniaczanych z mięsem i koperkiem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 165
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 165
Składniki
Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Na chwilę odstawiam i odlewam nadmiar soku. Następnie dodaję do nich posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszam.
Masę ziemniaczaną nabieram chochelką i wylewam na gorący olej na patelni. Rozprowadzam masę łyżką, by placki były równe. Każdy krótko smażę na średnim ogniu, potem zmniejszam ogień, rumienię placek, odwracam go na drugą stronę, smażę na rumiano.
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju. Marchewkę obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę. Wszystkie farszu dokładnie mieszam.
Na plackach rozkładam farsz i zwijam je w roladki. Układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polewam śmietaną, posypuję startym serem i koperkiem. Piekę 40 min pod przykryciem w temp. 180oC i 10 min bez pokrywki, posypuję koperkiem.
ok. 120 min • Porcja 260 kcal. • Koszt porcji ok. 1,60 zł • Przepis na 5 porcji.Źródło: Kobieta i życie