Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolmopsy w zalewie octowej

Rolmopsy w zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 3329

Dodano:

Odsłon: 18446

Już jako dzieciak mogłem ominąć słodki tort na stole ale rolmopsa nigdy :)

Składniki

  • śledź a'la matjas
  • woda - 1 szklanka
  • ocet - pół szklanki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gorczyca - 1 łyżka
  • kolendra - 1 i pół łyżeczki
  • cukier - czubata łyżka
  • goździki
  • musztarda
  • papryka czerwona świeża
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • cebula
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę z octem i wszystkimi przyprawami musimy zagotować. Zalewę należy ostudzić.

  2. W tym czasie smarujemy filety śledziowe musztardą. Układamy na każdym podłużny pasek ogórka kiszonego, papryki czerwonej. Zawijamy filet w charakterystyczny dla rolmopsów rulon i wkładamy do słoika spięty wykałaczką.

  3. Do słoika należy jeszcze wkroić posiekaną w piórka lub talarki cebulę i zalewamy wszystko marynatą. Zamknięty słoik potrzebuje około 3 dni by rolmopsy w nim dojrzały do zjedzenia.

    Pod wpisem znajdziecie link do naszego bloga gdzie przygotowaliśmy zestawienie świątecznych potraw.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń