Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół drobiowy

Rosół drobiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 105

Dodano:

Odsłon: 1481

Tradycyjny rosół na kurczaku

Składniki

  • kurczak 1 szt
  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • natka pietruszki
  • makaron rosołowy
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka zalać zimną wodą i zagotować. Zmniejszyć źródło ciepła na najmniejsze i bardzo dokładnie łyżką cedzakową zebrać ścięte białko (tzw. szumowiny). Dodać liść laurowy, trzy ziarnka ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Gotować pod przykryciem 3/4 godziny.
    Następnie dodać cebulę w łupince (zapewni piękny kolor) i obraną włoszczyznę. Gotować następne 3/4 godziny.
    Na koniec doprawić solą i zmielonym pieprzem. Bardzo ważne jest, aby solić na końcu, gdyż sól zamyka pory w mięsie i utrudnia wydobywanie się smaku do bulionu.
    Podawać z makaronem, pokrojoną marchewką i natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń