Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z kury rosołowej

Rosół z kury rosołowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4858

Dodano:

Odsłon: 6673

Pyszny rosół z domowej kury z makaronem

Składniki

  • -1 kura rosołowa ok. 2 kg.
  • WŁOSZCZYZNA:
  • -marchew -korzeń i natka pietruszki,
  • -kawałek pora -kawałek selera -cebula przypalona
  • PRZYPRAWY:
  • -sól -pieprz -parę ziaren ziela angielskiego,
  • -kilkanaście ziaren pieprzu -z 3 liście laurowe,
  • -odrobinę papryczki chili -maggi w płynie(można ominąć)
  • DODATKOWO:
  • -makaron nitki domowy albo gotowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurę pokroić w części i umyć.

  2. Włożyć do garnka z zimną wodą. Podgrzać, lecz nie zagotowywać. Wodę zlać i nową nalać. Teraz gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką.Rosół ma tylko ''mrugać''. Jak pojawi się szumowina, to wybierać łyżka cedzakową.

  3. Cebulę pokroić w plastry i przypalić na suchej patelni.Można nad palnikiem, przypiec nadzianą cebulę na widelec.

  4. Przygotować warzywa i przyprawy do rosołu.Z gotowych porcji warzyw do rosołu, kapustę odrzucam.

  5. Po około godziny gotowania, dodać warzywa i przyprawy.

  6. Gotować do miękkości kury. Młodą wystarczy z półtorej godziny a starą nawet 3 godz.
    Wyjąć mięso i warzywa z rosołu.Rosół przelać przez gęste sitko.Można jeszcze przyprawić i dodać posiekaną natką pietruszki.

  7. Można samemu zrobić domowy makaron.

  8. Makaron sklepowy ugotować w/g przepisu na opakowaniu, lecz ciut krócej. Odcedzić i przełożyć do zimnej wody. Jak przestygnie to ponownie przecedzić.

  9. Na talerz dać, parę łyżek makaronu, pokrojoną marchewkę, natkę i zalać gorącym rosołem. Można porcje mięsa dodać na talerz, albo wykorzystać do krokietów czy pierogów albo klusek śląskich z mięsem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń