Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosół z makaronem ryżowym

Rosół z makaronem ryżowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Rosół z makaronem ryżowym"

Składniki

  • 1 duże udko kurczaka
  • 1 łyżeczka bulionu w proszku (ew. przyprawy do zupy typu wegeta)
  • 40 dag mrożonego szpinaku (całe liście)
  • kawałek korzenia imbiru wielkości włoskiego orzecha
  • kilka grzy bków shiitake albo mrożonych borowików
  • 25 dag makaronu ryżowego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmroź, osącz na sitku. Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej 1 i 1/2 litra zimnej wody. Zagotuj, zanim bulion zawrze, usuń pianę z powierzchni wywaru. Dodaj bulion w proszku i gotuj jeszcze 20 mint. Rozmrożone listki szpinaku potnij na kawałeczki.

  2. Grzybki shiitake pokrój na połówki. Jeśli używasz mrożonych borowików, wcześniej ugotuj je w lekko posolonej wodzie albo podsmaż na maśle. Imbir obierz, drobniutko posiekaj albo zeskrob łyżeczką do herbaty.

  3. Udko wyjmij z wywaru, oddziel mięso od kości i skóry, pokrój na kawałeczki. Do bulionu wrzuć grzybki, imbir oraz szpinak. Gotuj jeszcze ok. 5 minut Dodaj makaron ryżowy i gotuj razem kolejne 5 minut. Włóż kawałki kurczaka. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozlej do miseczek.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń