Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosół z nutą wina

Rosół z nutą wina

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1614

Dodano: 13.06.2011

Odsłon: 13886

Rosół w nowej odsłonie. Bez kostek, bulionetek i innych "ulepszaczy". Wg przepisu Nigelli Lawson.

Składniki

  • mały kurczak
  • marchewki, 3
  • pietruszki, 2
  • mały seler
  • por, 1
  • 2-3 łodygi selera i natki pietruszki
  • białe, wytrawne wino, szklanka
  • sól morska, łyżka
  • czerwony pieprz w ziarenkach, łyżka
  • 2-3 listki laurowe
  • łyżka oliwy czosnkowej
  • ryż brązowy, torebka
  • koperek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, osuszyć. Ułożyć na "plecach" :) Energicznie nacisność okolice mostka, tak by pękła kość. ( dzięki temu kurczak się "spłaszczy" i lepiej będzie go obsmażyć i ułożyć w naczyniu). W dużym garnku rozgrzać oliwę czosnkową, (można użyć zwykłego oleju i na chwilę podczas smażenia rzucić ząbek czosnku) obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na złoto.

  2. Warzywa umyć, podzielić na mniejsze części. Kurczaka zalać winem, dorzucić wszystkie warzywa, dolać wody do około 2/3 wysokośći kury. Wsypać sól, ziarenka pieprzu i listki laurowe. Zagotować. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 2 godzin. Ewentualnie doprawić.

  3. Ugotować ryż wg opisu na opakowaniu. Ugotowanego kurczaka wyjąć z garnka, obrać z mięsa. Do miseczek nakładać porcję ryżu, mięsa i warzyw, zalać gorącym bulionem i posypać posiekanym koperkiem.

  4. Zamiast ryżu możemy rosół podać z tradycyjnym makaronem. Pozostałego kurczaka możemy wykorzystać np.do sałatki majonezowej.

  5. Tak przygotoany rosół, dzięki winu napiera wspaniałego aromatu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hanka78 30 marca 2012 To jest to co lubię- bez żadnych kostek. Do ulubionych:-).

34 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hela43 13 czerwca 2011 Moja rodzina uwielbia rosół też gotuję bez sztucznych dodatków tylko jarzynki ale twoja wersja bardzo mi się spodobała .Do ulubionych i do wypróbowania ......5.....:)

34 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń