Do góry

Desery Przepis na:

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48352

Dodano:

Odsłon: 9675

Okres karnawału kojarzy nam się z zabawą, tańcem i słodkościami pieczonymi w tym okresie, zwłaszcza w Tłusty Czwartek. Na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków: chrustu, pączków i róż karnawałowych.

Składniki

  • ciasto:
  • mąka pszenna 30 dkg
  • żółtka 5 sztuk
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • spirytus 2 łyżki
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia 1 litr lub smalec 1 kg
  • dżem truskawkowy
  • cukier puder
> 6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać resztę składników przeznaczonych na ciasto. Wszystko razem zarobić tak jak ciasto kruche, podzielić na części. Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkować, na dość cienkie placki. Z ciasta wycinać krążki o trzech różnych wielkościach.
    Powykrawane krążki ponacinać (4- 6 nacięć).
    Teraz formujemy różyczki: Nakładamy na siebie 3 krążki, od największego do najmniejszego, tak aby nacięcia krążków wychodziły naprzemiennie.
    Małym palcem dociskamy środek, aby skleić krążki. Róże smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Gotowe róże posypujemy cukrem pudrem, a w środek każdej nakładamy odrobinę dżemu (do dekoracji użyłam szprycy cukierniczej).

    Więcej zdjęć na blogu:
    http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/roze-karnawaowe.html

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń