Do góry

Desery Przepis na:

Rozkosz podniebienia

Przepis dnia 2011-04-23
Rozkosz podniebienia

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 3805

Dodano:

Odsłon: 61500

pyszne ciasto idealne na każdą okazję

Składniki

  • ciasto kruche 1:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szkl cukru pudru
  • 4 łyżki śmietany Piątnica
  • ciasto z sezamem 2:
  • 15 dag ziarna sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag margaryny
  • 1/4 szkl. cukru
  • ciasto 3:
  • słoik dżemu wiśniowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 6 białek
  • 5 dag wiórek kokosowych
  • ciasto 4:
  • 15 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany Piątnicy
  • 2. łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ciasto 5:
  • 20 dag krojonych orzechów włoskich
  • 10. dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • MASA 1:
  • 15 dag chałwy waniliowej
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/4. szklanki cukru
  • MASA 2:
  • 1 budyń kokosowy
  • 0,5 l mleka
  • 1 kostka masła
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto 1: Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części, włożyć na noc do lodówki, następnie rozwałkować i dać na dwie foremki . Ciasto 2: wszystko razem zagotować, gdy będzie gęstnieć wyłożyć na pierwszą część ciasta kruchego piec w piekarniku 25 minut w 180''''. Ciasto 3: Drugie ciasto kruche posmarować dżemem , białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijać, dodać wiórka, wyłożyć pianę na dżem, i piec 25 minut w 180''''. Ciasto 4: z podanych składników przygotować ucierane ciasto, wlać do wysmarowanej foremki. Przygotować ciasto 5: Wszystkie składniki zagotować w garnku, kiedy karmel jest ugotowany wylać go na ciasto 4. Piec 15 minut w 180''''. Masa 1: Wszystkie składniki rozpuścić w garnku cały czas mieszając , ale nie gotować, gdy masa wystygnie ucierać mikserem od 10 do 15 minut. Masa2: ugotować budyń na mleku z cukrem i ostudzić , masło utrzeć dodawać po łyżce budyniu, ucierać, na koniec dodać wiórka kokosowe

  2. Składanie ciasta: placek z sezamem+masa z chałwy+placek z orzechami+masa z wiórkami+ placek z dżemem i bezą kokosową. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

juti10 11 listopada 2011 ciasto warte pracy tylko ja coś chyba poknociłam z ta masą chałwową nie wyszła taka jaka powinna być ;) mało miksera nie zajechałam zamiast orzechów włoskichdałam ziemne tez pyszne a dużo tańsze i zamiast dżemu wiśniowego truskawkowy -nie polecam placuś jest słodki i niestety wiem po sobie ,że musi być kwaskowaty dżem .Poza tym chyba za długo robiłam karmele bo ciato zmiękło 3 dnia i było mniamnuśne w pierwszy twarde :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aneta28x 26 czerwca 2011 Rewelacyjne ciasto, goście na imieninach byli zachwyceni. Dałam budyń waniliowy zamiast kokosowego, bo nie przepadam za budyniem kokosowym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiesia13745 26 czerwca 2011 wygląda smakowicie, napewno sprubuję bo będzie okazja

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 23 kwietnia 2011 Bardzo apetyczne ciasto!
Przepis jest naprawde interesujacy,chociaz pewnie duzo przy nim roboty:)Ale jak sie chce zjesc cos pysznego trzeba sie troche nastac...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kwiatusza 23 kwietnia 2011 chetnie bym wypróbowała ale zbyt drogie ciacho moze kiedyś..

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

adzia_w 22 kwietnia 2011 super ciacho, rewelacyjnie wygląda, ale mam pytanie: na jak dużą to jest blachę?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia1975 20 kwietnia 2011 za dluga lista ....nie do ulubionych!!!!choc u kogos chetnie bym sprobowala ale robic napewno nie bede!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 20 kwietnia 2011 jest piękne, warte grzechu, leci do ulubionych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 20 kwietnia 2011 Strasznie drogie ciasto,raczej dla bogatych:-/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń