Do góry

Desery Przepis na:

Różowa Panienka

Różowa Panienka

Autor: paolineczka

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 56

Dodano: 22.01.2018

Odsłon: 773

Kilka dni temu mnie i Filipka odwiedziła Gosia z córcią Alicją. Na tą okazję trzeba było upiec ciacho ???? Wymyśliłam więc Różową panienkę. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu , niewiele kosztuje. A jest pysznościowe !

Składniki

  • Biszkopt: 5 jajek L 2 budynie malinowe 2/3 szkl curku 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budyn
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę. Gdy to nastąpi dodajemy cukier i miskujemy około 4 minuty. Dodajemy żółtka. Gdy się wkręcą dodajemy suche składniki i mieszamy .

    2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekanrika nagrzanego do 180 stopni. I pieczemy około 45 minut. Studzimy

    3. Krem : Do garnka wlewamy 600 ml mleka , dodajemy cukier i zagotowujemy. Do pozostałych 100 ml mleka dodajemy budynie i mieszamy. Do gotującego się mleka dodajemy rozpuszczone budynie i gotujemy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Studzimy

    4. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy budyń.

    5. Śmietanka: Do kubka dodajemy żelatynę i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy. Do śmietanki dodajemy cukier i ubijamy, gdy się ubije dodajemy cały czas miksując żelatynę.

    6. Biszkopt przekrawamy na pół, i obie połówki nasączamy lekko wodą

    7. Układanie ciasta : Biszkopt , wiśnie,krem budyniowy, biszkopt, , krem budyniowy, wiśnie, śmietanka. Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń