Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1112

Dodano:

Odsłon: 11649

Rurki z kremem budyniowym

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 400 g
  • śmietana 12% 210 g
  • Masło 210 g
  • cukier kryształ 4 łyżki + cukier wanilinowy 16g
  • mleko 500 ml
  • mąka pszenna Typ 500 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana
  • żółtka z 3 jaj
  • masło 200 g
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy 16 g
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie

    Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy wraz ze śmietaną do mąki. Składanki siekamy i przekładamy na stolnicę oprószamy mąką, wyrabiamy do póki nie będzie gładkie. Następnie owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę. W tym czasie metalowe rurki smarujemy niewielką ilością masła. Część ciasta wałkujemy bardzo cienko 2-3 mm, za pomocą radełka wykrawamy paski o szerokości 1-1,5 cm x 20-30 cm długości. ( pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce, przed pieczeniem powinno być mocno schłodzone ). Pasek ciasta zawijamy spiralnie na metalową rurkę tak, aby lekko warstwy zachodziły na siebie. Cukier z cukrem wanilinowym przesypujemy na płaski talerzyk, każdą rurkę obtaczamy. Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 15-20 minut, na jasnozłoty kolor. Gorące rurki ostrożnie zdejmujemy z foremek, pozostawiamy do wystudzenia. Przed następną partią pieczenia rurki porządnie studzimy.

  2. Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 150 ml mleka, mieszamy z mąką, skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do momentu pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Przechowujemy w lodówce, szczelnie zamknięte w pojemniku.

    *Komplet foremek to koszt rzędu 5-8 zł, proponuję kupić dwa zestawy wówczas ich przygotowanie trwa o wiele krócej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń