Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba na parze

Ryba na parze

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 763

Dodano:

Odsłon: 10155

Danie wykwintne a zarazem dietetyczne

Składniki

  • 3 filety ryby
  • 1 mały por - 70 g
  • 1 marchew -120 g
  • 100 g selera
  • 4 żółtka
  • 500 ml białego wina
  • 50 g masła
  • sól i pieprz
  • 1-2 liście para
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1.Marchew, para i seler kroimy w zapałkę.
    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i dusimy 2 minuty. Dodajemy 100 ml wina i dalej dusimy aż wino wyparuje (jakieś 5 minut). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy na talerz.

  2. 2.Pora kroimy na długie paski ( wstążki służące do wiązania ryby) i blanszujemy je 30 sekund, albo zalewamy je wrzącą wodą.

  3. 3.Wyjmujemy zestaw do gotowania na parze.
    Na filet rybny układamy uduszone wcześniej w zapałkę warzywa. Zwijamy go i przewiązujemy wstążką z pora.
    Do garnka wlewamy 400 ml wina i trochę wody, a na sitko układamy rybę, którą z góry solimy i pieprzymy. Dusimy na parze przez jakieś 25 minut.

  4. 4.Do garnka gdzie znajduje się płyn na jakieś 10 minut przed końcem duszenia dodajemy pozostałe z duszenia warzywa i je dusimy.
    Na samiutkim końcu dodajemy żółtka , wszystko mieszamy aż zgęstnieje ( nie doprowadzć do gotowania!!!).

  5. Rybę wyjmujemy i polewamy sosem

  6. -Może być każdego rodzaju filet rybny.
    -Im lepszego dodamy wina tym potrawa będzie wykwintniejsza
    -Zamiast wina można dodać bulion, ale to już nie będzie "to"

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 31 marca 2014 Podwójnie zdrowa, raz że ryba, a dwa że na parze, super :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń